Dhuna – pjellë e Covid-19
Michele Feola, Unsplash

Dhuna – pjellë e Covid-19

Përkthim | Massimo Recalcati | 04.08.2020 | nyje.al  A është e mundur të lexohen faktet e njohura së fundmi mbi dhunën e përhapur botërisht, të së ashtuquajturës ‘zhdërvjelltësisë rinore’, pa e lidhur këtë dhunë me traumën kolektive që sapo e kemi përjetuar? Përgjigja që vetvetiu na imponohet është: jo, nuk…

0 Comments
Anti-Korrupsioni nuk është Kritikë
Valentina Bonizzi, Homazh Kafkës, frame nga minuti 8 i filmit, 2019

Anti-Korrupsioni nuk është Kritikë

Pavjo Gjini | 28.07.2020 | nyje.al  Një interpretim terrëzues po merr terren, se Ministria e Shëndetësisë dhe i gjithë aparati i dërrmuar për sigurimin e kalitjen e shëndetit publik po cyt fryerjen e numrave të të infektuarve me Covid-19 me synimin për të thithur më shumë fonde nga Bashkimi Evropian…

0 Comments

Lajme Flash | Fli with lots of tlin

27.07.2020 | fejton | nyje.al  Lajmet Flash të Nyjes janë përmbledhje satirike javore e ngjarjeve më të rëndësishme nga Kamza, vendi dhe bota. Përmes satirës përpiqemi të vëmë në pah përmasën parodike të reagimit të institucioneve dhe qytetarëve në raport me ndodhitë e rëndësishme për jetët e tyre. Ne mendojmë…

0 Comments

A po ma man bashkinë për njâ 15 ditë?!

Fejton| Satirë |18.07.2020  -A je si je Xhelal Mziu? Si t’kam? A ma kie numrin a ma ke fshi? -O njateta Rakip Suli. Si ore s’ta kam…jena patriota e dashamirsa, mrapa rivala politik or Rakip. Ta kam, ene me fotografi biles. M’del fotoja jote me kmishë t’bardhë e kollare sa…

0 Comments

Ekspertët e mjedisit bashkohen për Zall Gjoçaj: zona me pyjet më të vjetër në Shqipëri nën rrezikun e hec-eve!

16.07.2020 | nyje.al  Zall Gjoçaj është një ndër çështjet mjedisore më të rëndësishme të dekadave të fundit në Shqipëri, kjo për shkak të qëndresës së palodhur të qytetarëve për të mbrojtur të vetmin burim uji të pijshëm (Lumin Flim) kundër ndërtimeve të hec-ve. Pas shkeljeve flagrante ligjore të firmës koncensionare…

0 Comments

Qytetarët mes radhës dhe covid-it

10.07.2020 | nyje.al  Instituti i Shëndetit Publik, në komunikimin e tij të përditshëm njoftoi se numri i rasteve të reja për ditën e sotme ka arritur në 90 individë pozitivë, duke e çuar numrin e plotë të të infektuarve në 3278. Kamza bën pjesë tek qytetet në të cilat janë…

0 Comments
Josef K shkon në plazh
Imazh i marrë nga Grand Rapids Art Museum

Josef K shkon në plazh

Pavjo Gjini | 04.07.2020 | nyje.al  Pasditen e një të premteje pandemie, në autobuzin e linjës plot e përplot rrugës së kombit, vetja të duket si kafshët përmbi njëra-tjetrën tregjeve të gjësë së gjallë të Wuhan-it. Drejt bregdetit pakufi, si peshqit e mbeturinat rrjedhohemi në horizontin e pamatë. Por në…

0 Comments
Banorët e Laknasit riorganizohen: Nuk do të lejojmë askënd të na prekë pyllin!
Mbledhje e banorëve të Laknasit, 28.06.2020. Foto nyje.al

Banorët e Laknasit riorganizohen: Nuk do të lejojmë askënd të na prekë pyllin!

29.06.2020 | nyje.al  Banorët e Laknasit vazhdojnë të palodhur të mbrojnë të vetmen hapësirë të gjelbër të zonës ku jetojnë, të quajtur “Plepat e Brukës”. Përplasja mes banorëve dhe shoqërisë “BioProduct” shpk, me pronar Bledar Dacin daton që prej vitit 2019. Pas shumë protestave, përballjeve fizike dhe hetimeve penale, sot…

0 Comments

Sara, buzëqeshja e dhimbjes

Armela Përleka | 27.06.2020 | nyje.al  Të shumtë ishin klientët të cilëve iu shërbeja në kioskën e vogël ambulante ku punoja, por monotoninë e asaj dite të zakonshme pune nën zhurmën e Tiranës, do ta thyente Sara, një 10-vjeçare  zeshkane dhe plot jetë që endej zbathur atë ditë të nxehtë…

0 Comments