Mbijetesa tjetër e gjysh Hetemit
Gjyshi Hetem Godini

Mbijetesa tjetër e gjysh Hetemit

Udhëtim në të shkuarën Nën këtë titull “Udhëtim në të shkuarën”, po botojmë një cikël shkrimesh dhe bisedash nga disa të rinj nga qytete të ndryshme të Shqipërisë që aspirojnë të bëhen gazetarë. Janë realizuar me prindërit, gjyshërit dhe të afërmit e tyre me qëllim njohjen e jetës në rreth…

0 Comments
Nën vellon e komunizmit
Agim dhe Lirie Doku, fotoja e parë së bashku një ditë para dasmës, viti 1970

Nën vellon e komunizmit

Udhëtim në të shkuarën Nën këtë titull “Udhëtim në të shkuarën”, po botojmë një cikël shkrimesh dhe bisedash nga disa të rinj nga qytete të ndryshme të Shqipërisë që aspirojnë të bëhen gazetarë. Janë realizuar me prindërit, gjyshërit dhe të afërmit e tyre me qëllim njohjen e jetës në rreth…

0 Comments
Mësuesi shëtitës
Kiço Bajlozi në moshë të re

Mësuesi shëtitës

Udhëtim në të shkuarën Nën këtë titull “Udhëtim në të shkuarën”, po botojmë një cikël shkrimesh dhe bisedash nga disa të rinj nga qytete të ndryshme të Shqipërisë që aspirojnë të bëhen gazetarë. Janë realizuar me prindërit, gjyshërit dhe të afërmit e tyre me qëllim njohjen e jetës në rreth…

0 Comments

Kujtime të ëmbla nga vitet e zymta

Udhëtim në të shkuarën Nën këtë titull “Udhëtim në të shkuarën”, po botojmë një cikël shkrimesh dhe bisedash nga disa të rinj nga qytete të ndryshme të Shqipërisë që aspirojnë të bëhen gazetarë. Janë realizuar me prindërit, gjyshërit dhe të afërmit e tyre me qëllim njohjen e jetës në rreth…

0 Comments

Arti i reporterit sipas Kapushçinskijt

Elsa Demo | 31.01.2020| nyje.al  Punishtja e mjeshtërve të gazetarisë Një cikël shkrimesh mbi artin e gazetarisë nga veprat e gazetarëve shkrimtarë shqiptarë dhe të huaj. Si e shikojnë ata botën, njeriun, historinë, burimet bazë për pasqyrimin e realitetit? Si e ndërtojnë një tekst reportazhi, eseje, fejtoni apo forma të…

0 Comments
Dita e Martin Luther King Jr.
Martin Luther King, Jr., famous people, miscellany

Dita e Martin Luther King Jr.

Pavjo Gjini | 20.01.2020 | nyje.al  Në SHBA 20 janari shënohet si dita e Martin Luther King Jr, pastorit dhe aktivistit të të drejtave civile. MLK Jr. njihet për ngulmimin e tij në metodat e mosbindjes civile paqësore si mënyra më efektive dhe më e moralshme për realizimin e kërkesave…

0 Comments

Me Ionescon si kundërpërgjigje

Diana Malaj | 11.01.2020 | nyje.al  Një vit pas shfaqjes “Vdekja aksidentale e një anarkisti”, realizuar nga grupi i aktivistëve ATA dhe regjisorja Anila Balla, për mbrojtjen e Teatrit Kombëtar dhe krijimin e një skene teatrore të mirëfilltë në Kamëz, në datat 28 dhe 29 dhjetor të muajit të kaluar,…

0 Comments

Përvoja e Jetuar e Zezakut – Frantz Fanon

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Në këtë vit të ri, nyje sjell një tekst klasik të letrave mbi çlirimin dhe emancipimin, Përvoja e Jetuar e Zezakut, pjesë e veprës së Frantz Fanon Lëkurë e Zezë, Maska të Bardha.                      …

0 Comments

Përvoja e jetuar e Zezakut (pjesa e tretë) – Frantz Fanon

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Pa kaluar shumë kohë do të zhgënjehesha. I Bardhi, momentalisht i stepur, më shpjegoi se gjenetikisht përfaqësoja një fazë. “aftësitë tuaja shquese janë shteruar prej nesh. Ne kemi pasur mistikë natyralistë ashtu siç ju nuk do t’i keni kurrë. Hidhja një sy më të…

0 Comments

Përvoja e jetuar e Zezakut (pjesa e dytë) – Frantz Fanon

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Sartri, një antisemit dhe hebre, shkruan: “Ata [hebrenjtë] ia kanë lejuar vetes të helmohen nga stereotipi që të tjerët kanë për ta dhe jetojnë me drojën se veprimet e tyre do t’i korrespondojnë këtij stereotipi . . . Mund të themi se sjellja e…

0 Comments