Qyteti-nyje, Kamza, shtrihet në fillin e hollë të jetës në zgrip, e tendosur në skaje. Aty nyjëtohen liria dhe informalja, e drejta dhe e përligjura, shtetërorja dhe njerëzorja, jeta jonë si nyje për t’u zgjidhur dhe ngërçi i artikulimit të mendimit të lirë.

Në njërin skaj të këtij qyteti shtrihet terreni imagjinar në të cilin projektohet dinjiteti i njeriut, dhë në skajin tjetër gjithë çka prodhon padija e njeriut të nxituar të kapë me vrull ritmin e urbanes. Në njërin skaj gjallon jeta e njeriut që kërkon të ndërtojë mbi mungesën dhe në skajin tjetër njeriu që kërkon të gjejë nyjet me jetën.

Kjo është nyja e parë që shënon fillimin e rrëfimit të ngjarjeve në një qytet i cili kërkon të bëjë dhe të zhbëjë nyjet e veta. Kjo nismë nga një grup të rinjsh do të lejojë që gjërat të dalin në sipërfaqe, të gjenden lidhjet mes ngjarjeve, vendeve, fenomeneve dhe synon që të krijojë një hapësirë të lirë ku secili qytetetar të shprehë mendimin e tij dhe të jetë pjesë aktive e saj.

Në trajtën e një gazete elektronike, do të paraqesim, zgjidhim dhe lidhim nyjet institucionale, kulturore, dhe historitë njerëzore që shkurtojnë dhe zgjasin fillin jetësor të qytetit…

WhatsApp Image 2020-03-08 at 7.58.41 PM
nyje.al | 08.03.2020   Sot, në larushinë e manifestimeve për 8 Marsin vajzat e Nyjes që janë njëherazi dhe bijat e grave që punojnë në fasoneri e ndjejnë të domosdoshme komunikimin intim me tjetrën, e cila ende →lexoni më tej...
nyje.al | 07.03.2020  Ditën e djeshme banorët e Zall Gjoçajt mbajtën protestën e radhës para Bashkisë Mat kundër ndërtimit të heceve në Parkun Kombëtar “Lurë-Mali i Dejes” nga kompania “Seka Hidropower”. Banorët i kërkuan këtij institucioni →lexoni më tej...
IMG_9732111
Banorët e Zall-Gjoçaj kanë protestuar sot para Bashkisë Mat, duke i kërkuar asaj të bëhet krah i tyre e jo të sjellë “vdekjen” e Parkut Kombëtar Lurë-Mali i Dejës. Gjatë aktit simbolik të dorëzimit të arkivolit →lexoni më tej...
Capture1
Pavjo Gjini | 04.03.2020 | nyje.al  Alain Badiou është filozof bashkëkohor francez, ndër të vetmit që ende e mbron filozofinë si ende të gjallë dhe të dallueshme nga praktikat e tjera teorike. Ka drejtuar katedrën e →lexoni më tej...
Martin Luther King, Jr., famous people, miscellany
Pavjo Gjini | 20.01.2020 | nyje.al  Në SHBA 20 janari shënohet si dita e Martin Luther King Jr, pastorit dhe aktivistit të të drejtave civile. MLK Jr. njihet për ngulmimin e tij në metodat e mosbindjes →lexoni më tej...
Ligji Anti-Media - Foto kopertinë 1
Kedis Burrja dhe Sindi Toka | 14.01.2020 | nyje.al Një vlerësim për Paketën Ligjore, më saktë Ligjin për ndryshimin e Ligjit të Mediave Audiovizive në Republikën e Shqipërisë, është i vështirë për t’u dhënë për të →lexoni më tej...
grupi
Diana Malaj | 11.01.2020 | nyje.al  Një vit pas shfaqjes “Vdekja aksidentale e një anarkisti”, realizuar nga grupi i aktivistëve ATA dhe regjisorja Anila Balla, për mbrojtjen e Teatrit Kombëtar dhe krijimin e një skene teatrore →lexoni më tej...
lajme flash..
lajme flash..
Lajme flash| 23.12.2019 | nyje.al  
lajme flash..
Foto per katastrofen
Pavjo Gjini | 04.12.2019 | nyje.al  Dua një kryeministër i cili njëherë në disa kohë thotë ‘ashtu u bëftë’ dhe ashtu bëhet, jo një kryeministër i cili flet gjithë kohës sepse asgjë nuk po bëhet. Ndërkohë →lexoni më tej...
56
nyje.al | 01.12.2019 Përkthehet në shqip dhe pubikohet online manuali i ndihmës së parë psikologjike nga organizata kosovare Social Lab, në Prishtinë. Përkthyes, redaktorë dhe dizenjatorë nga Kosova dhe Shqipëria bashkëpunuan për të sjellë në shqip →lexoni më tej...
poster
nyje.al | 29.11.2019 Kanë kaluar tashmë më shumë se 48 orë nga goditjet e tërmetit të 26 nëntorit, i cili shënoi dhe numrin më të madh të viktimave në dekadat e fundit. Ky tërmet me magnitudë →lexoni më tej...